A CANDIDA ÉS A RÁK MINDIG EGYIDŐBEN VANNAK JELEN

Nagyon sok olyan dokumentum létezik, amely azt bizonyítja, hogy a rákos betegek szöveteiben gombásodás van jelen, főleg, ha előrehaladott állapotban van a beteg.
Az elmúlt évek legnagyobb problémája a gombásodás, amely a legfontosabb és a legsürgetőbb megoldásra váró jelenség az onkológiában.
A következő adatok a Candida és a rák kapcsolatáról, az együttes megjelenésük előfordulási arányával kapcsolatban különböző szerzőktől származnak: 

A látható értékek igazán magukért beszélnek, kifejezetten arra gondolva, amikor a Candida nehezen érzékelhető a vizsgált szervekben.
A pozitív eredmények alapján bizton állítható, hogy a rákos betegek szöveteiben a Candida mindig jelen van. A Candida gombfajták napjainkban az elsődleges okai azon emberek betegségeinek és halálának is, akiknek a vérrendszerükben található a daganat. 

O. Uzon 1974 és 1999 között vizsgálta a Candida jelenlétét a betegekben, illetve a halál okainak előrelátható tényezőit, és arra a következtetésre jutott, hogy a rákos betegek halálozási aránya 33% és 75% közötti, amely érték attól függ, hogy a Candida mely fajtája okozza a fertőzést.
A jelenséget rendszerint a daganat miatt legyengült és kimerült szervezettel magyarázzák. Úgy véljük, hogy a Candida először a felszínen jelenik meg - amely tipikus esete a felhámon megjelenő gombásodás - , majd különböző szintek szerint terjed: 

a)      a kötőszövetbe gyökerezve különböző szervekbe

b)      a gomba elterjedése, miközben a szervezetet olyan reakcióra készteti, hogy a gombát engedje betokosodni hozzájárulva evvel a daganat kialakulásához

c)      a daganat növekedése a szövet körül és attól távol

d)     a szervezet folyamatos kimerülése a gombák elterjedése következtében (ez az a szint, amely a legtöbb esetben megfigyelhető)

e)      halál
 

Összefoglalva, a Candida a daganat megelőző oka.