A rákot kiváltó ok

A genetika, a modern onkológia csodafegyvere, már éppen készül feladni végtelen magyarázkodások közepette az enzimatikus és receptorfolyamatokkal kapcsolatban. Igazából már kiderült róla, hogy megbukott – csak az a probléma, hogy senki sem tud másra gondolni, ami átvehetné a helyét. A következménye annak, hogy az onkológiai szaktekintélyek nem tudták beismerni ennek a jelenleg tudományosan védhetetlen kutatási irányvonalnak a bukását az, hogy folyamatosan rengeteg gazdasági, tudományos és emberi erőforrás pazarlódik.

Milyen úton érdemes elindulni? Hol kell keresni azokat a minimális logikai elemeket, amelyek fényt deríthetnek az érdektelenségre, amely áthatolja az onkológiát?

Sok gondolkodó – különösen a biológusok – azt gondolják, hogy a darwini teóriát alkalmazva az élőlények evolúciójára, lehetséges lehet végighaladni egy új ösvényen, amikor az úgynevezett degeneratív betegségekről van szó, mint például a rák, szívbetegségek, és mentális betegségek. Az új gondolatmenet szerint ezek a betegségek nem környezeti vagy genetikai tényezőkre vezethetők vissza, ahogy jelenleg gondolják, hanem fertőzésekre.

Ennél fogva a válasz arra a kérdésre, hogy mi okozza a degeneratítv betegségeket, abban a tudományágban található meg, ami sokkal több fényt hozott az orvoslásba mint bármi más, és ami az orvoslást a puszta gyakorlásból tudománnyá emelte, vagyis a mikrobiológiában.

Gyakorlatilag világos, hogy a bakteriológián kívül, a jelenlegi tudás ezen a kutatási területen még mindig elég korlátozott, különösen, amikor a vírusokról, szub-vírusokról és gombákról van szó, amelyek együttes kórokozó képessége sajnos kevéssé ismert.

Igaz, hogy a kutatók több figyelmet szenteltek ezeknek a biológiai entitásoknak mostanában, és tényleg határozottabban megkérdőjeleződött az „ártalmatlan együttélés” koncepciója, amellyel a test sok parazitájáról vélekedünk. Több határozottságra van szükség azonban a mikrobiológia revíziójának folyamatában, hogy a szoros kapcsolatot a mikroorganizmusok és a degeneratív betegségek között tisztázni lehessen.

Hiszem, hogy csak azzal, hogy jobban fókuszálunk egyre ezen homályos területek közül – vagyis a mikrobiológiára, a gombák birodalmára – lehetővé válik, hogy megtaláljuk a helyes válaszokat a daganatokkal kapcsolatos kérdésekre.

Sok bizonyíték jelzi, hogy ebben az irányban kell tovább haladni. Az analógia a pikkelysömör és a daganatok között, ahol előbbi egy gyógyíthatatlan bőrbetegség, amelyet sokan gombaként kezelnek és utóbbi szintén egy gyógyíthatatlan betegsége a szervezetnek, a tünettani átfedései a szervezet candida fertőzésének és a ráknak, valamint a szoros genetikai kapcsolat a mikóták és a neoplasztikus tömegek között ezt egyértelműen tisztázzák. Ezek mind olyan elemek, amelyek alátámasztják és megerősítik azt a nézetet, hogy a rák összes típusát, ahogy az a növények világában is előfordul, egy gomba okozza.

Egy gombafertőzés – a Candida fajtól – adhatja meg a magyarázatot arra, hogy miért jelenik meg egy adott tumor, és ebben az irányban kellene haladnia a kutatásnak, hogy egyszer ’s mindenkorra megoldja a rák problémáját.