Agyi áttét melanoma miatt

Egy 45 éves nőbeteg bal lábán műtétet végeztek melanoma miatt kb. 1-1,5 évvel ezelőtt. Ezután a betegen újabb műtétet hajtottak végre a bal felső tüdő területén lévő áttét miatt.
A számos kemoterápia ellenére, amit 2000. végén kapott, az agyában is találtak áttétet. Ezek növekedtek a kemoterápia ellenére is. Továbbá a mellékvesében és a bélben is volt áttét.  

2001 márciusában a beteg elkezdte a kezelést intravénás szódabikarbonáttal, amely képes volt megállítani az áttétek gyarapodását. Továbbá egy erősebb kezelést is elkezdtünk, és közvetlenül a sejtekbe juttattuk az oldatot az agyi artériájának segítségével, amelyen keresztül el lehetett helyezni a katétert abban az artériában, amely elősegítette a tumor kialakulását. Hat kezelés után, amelyet 2001 májusában végeztünk, az áttétek láthatóan visszafejlődtek.

  

Fig.1. A kezelés előtt  

  

Fig. 2. A kezelés után 

A betegnek át kellett esni egy újabb kezelésen június és július között, hogy az agyban lévő sejttömegeket teljesen megszüntessük. Evvel egy időben ugyanakkor hason belüli károsodások jelentkeztek. Miután katétert helyeztünk el ennek a kezelése érdekében, a beteg fertőzésre panaszkodott, amely késleltette a további kezeléseket lehetetlenné téve evvel a rákos sejtek teljes elpusztítását. A beteg meghalt néhány hónappal később. 

  

Fig. 3. A teljes CAT vizsgálat