Béldaganat

A kezelés alkalmazása a daganat méretéről és a bélfalba történő behatolás mélységétől függ.
Abban az esetben, ha a kóros szövet, tekintet nélkül annak alakjára, az egész bélben megtalálható, akkor a leghatásosabb módszer, ha 150-200 gramm szódabikarbonátot 2 liter langyos vízben feloldva juttatunk a szervbe.
Ha a sejttömeg csökken néhány napon belül, akkor a legjobb, ha 7-9 alkalommal alkalmazzuk egy 3-4 hetes időszak során. Ez alatt szem előtt kell tartani, hogy az első alkalmak közel legyenek egymáshoz az azonnali hatás érdekében, illetve azt is, hogy az utolsó is a cél érdekében.  

A bélfalon túli továbbterjedés vagy egyidejű májáttét esetén a szervekre speciális terápiát is alkalmazni kell.
Időszakos hasmenés fordulhat elő minden alkalom alatt vagy után, de ez nem ok arra, hogy a kezelést meg kellene szakítani, csak néhány napos szünetet lehet tartani.
Egy bizonyos méret alatt, amely akkor fordul elő, ha a tumor még nem hatolt be teljesen a bélbe, nem zárta azt el, akkor az endoszkópiás kezelés nagyon hatásos a sejttömeg csökkentése érdekében. 

Ahol szélsőséges a helyzet vagy egyidejűleg más tumor is jelen van a szervezetben, például ha a bél más szakaszai is betegek, és ahol nagyon nehéz elérni a beteg sejteket, a műtéti beavatkozás javasolt, amely megvédi a bélcsatornát a végbélnyílásig.
A műtét után lehetőség van helyi és a szerv környéki szódabikarbonátos kezelésre, amely képes megakadályozni, hogy a szervek állapota rosszabbodjon.
Amikor a szövetek érzékenyek a hegesedés területén, ahol a reakcióképesség nulla, vagy a máj környékén az érzéstelenítés miatt, a bikarbonátos kezelés megakadályozza, hogy a gombák elszaporodjanak, amely a betegség újbóli kialakulásához vezet a legtöbb esetben, amit gyógyíthatatlan.