MEDULLÁRIS ÁTTÉTES DAGANAT

Egy negyven éves beteg néhány hónappal ezelőtt mellrák miatt műtéten esett át. A kemoterápia után három hónappal a betegnél tüdő- és májdaganatot találtak, továbbá csont áttétet az 5. és a 6. ágyéki csigolyánál, ahonnan a velőcsatornába terjedt. Ez hatalmas fájdalmat okozott a betegnek, aki így a kezelésekre sem reagált. 

Minden fájdalomcsillapító, még a morfium is hatástalan volt és a beteg teljesen kimerült. Csillapító sugárkezelést javasoltak a betegnek, de ő azt próbálta elkerülni, mert tudatában volt a lehetséges negatív hatásainak.

Én egyetértettem a beteggel és megpróbáltam egy neurologus vagy egy aneszteziológus kollégával kapcsolatba kerülni, aki az ágyéki injekciót a szódabikarbonát oldattal beadja. Úgy hittem, hogy ez az egyetlen anyag, amely képes elpusztítani rövid időn belül a tumort, amely a velőcsatornában volt. 

Néhány ok miatt (talán a félelem vagy a tudás hiánya?) nem találtam specialistát. Így én adtam be az injekciókat. Ahogy a 8,4%-os oldatot 50 cc mennyiségben adagoltam, a beteg köhögött és elárulta, hogy az elmúlt héten összesen két órát aludt. Ekkor azt mondta: ,,bárcsak alhatnék egy félórát ma éjszaka”.  

A következő nap felhívott és azt mondta: ,,egész éjszaka aludtam”.

Azóta kétszer adtam neki injekciót és a fájdalma teljesen megszűnt.

 

A mágneses rezonancia vizsgálatot a radiológus barátom csinálta a kezelés előtt és után, akit lesokkolt a kettő közötti különbség.

   
   FIG.1        FIG.2

2000. augusztus 25. A kezelés előtt

A negyedik és az ötödik ágyéki csigolyán látható az áttét, továbbá a daganat akadályozza a velőcsatornát. A tumor a keresztcsont velőjébe is behatol.

 

  
 
FIG.3       FIG.4

 

2000. október 11. A kezelés után

Jelentősen csökkent a helyi tumor, és teljesen megszűnt a keresztcsonttáji területen. A középső területen is jelentős csökkenés látható a velőcsatorna állapotának javulásával.