Mellrák

Amennyiben a daganat kis kiterjedésű, hatásos lehet a folyadék beszivárogtatása helyi érzéstelenítés után. Másnaponként egy hónapon keresztül 4-500 cm3 oldatot kell intravénásan a szervezetbe juttatni. Ha a daganat nagyobb, akkor alkalmazni kell katétert a belső emlőartériához, amelyen keresztül bejut az 5%-os szódabikarbonát közvetlenül a káros sejtekhez 6-7 napon keresztül. 

Az enyhe érzékenységtől eltekintve nincsen jelentős mellékhatása a kezelésnek, amely nem káros és gyors hatású módszernek tekinthető, amely alkalmas arra, hogy a műtéti beavatkozás elkerülhető legyen. Ezt ezért minden esetben meg kell kísérelni, még ha kétséges is a végső eredmény, mert rövid időn belül pozitív eredményeket hozhat anélkül, hogy más terápiákat veszélyeztetne. 

A helyzet akkor válik komplikálttá és összetetté, ha más kezelést is alkalmaztak, ami a lehetséges jövőbeli pozitív eredményt megnehezíti, de minden esetben, még ha a daganat nagy kiterjedésű is, a bikarbonátos terápia enyhíti a fájdalmas tüneteket, így növeli a beteg életminőségét.
Amennyiben a beteg bizonytalan abban, hogy mit tegyen, alávesse-e magát műtétnek, akkor az a szódabikarbonátos kezelés  után is alkalmazható vénán vagy szájon keresztül, amely megakadályozza más szervekre való áttételét, amely e daganat esetében gyakori.